Selvtillit
1019
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1019,bridge-core-1.0.7,,qode_grid_1200,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Selvtillit

Hva er egentlig selvtillit?

Selvtillit dreier seg om din vurdering av egne prestasjoner. Har du høy selvtillit tenker du generelt godt om egen evne til å mestre oppgaver du står overfor, og tenker at du presterer godt. Det motsatte gjelder ved lav selvtillit. Selvtillit står altså alltid i forhold til noe. Hvorvidt man presterer godt eller ikke, er ikke alltid avhengig av innsats. Man kan eksempelvis lese svært mye i forkant av en eksamen, men rett og slett ha en dårlig dag eller få et svært vanskelig spørsmål på eksamen.

 

Personer som i stor grad måler sin egenverdi ut ifra egne prestasjoner, blir derfor svært sårbare for å føle på utilstrekkelighet. Deres egenverdi er ustabil og svært avhengig av påvirkning utenfra. Samtidig er det umulig alltid å prestere godt, og vi har som regel både høyere forventninger og strengere krav til oss selv enn det vi har til andre.

Kort fortalt er laget av NRK Skole, TV Inter, Blå Kors, Mental helse og Høgskolen i Innlandet med støtte fra Utdanningsdirektoratet og Extrastiftelsen

Fordeler med å ha god selvtillit

Du presterer bedre: I stedet for å kaste bort tid og energi på å bekymre deg for at du ikke er god nok, kan du bruke energien din på innsatsen.

 

Sunne relasjoner: Å ha selvtillit påvirker ikke bare hvordan du føler om deg selv, men det hjelper deg bedre å forstå og elske andre bedre. Det kan også gi deg styrken til å avslutte en relasjon hvis den ikke er bra for deg.

 

Åpenhet for å prøve nye ting: Når du tror på deg selv, er du mer villig til å prøve nye ting. Enten du søker på en jobb, skole eller registrerer deg for et matlagingskurs, er det mye enklere å ta sjansen når du har tillit til deg selv og dine evner.

 

Motstandskraft: Å tro på deg selv kan øke din motstandskraft eller evne til å takle utfordringer eller motgang som du vil oppleve i livet.

Stopp å sammenlign deg med andre

Enten du sammenligner med andres utseende, suksess, økonomiske status, popularitet eller prestasjoner, er sammenligninger ikke sunne. Faktisk fant en studie fra 2018 publisert i Personality and Individual Differencesr en direkte sammenheng mellom misunnelse og selvfølelse.

 

Forskere fant at de som sammenlignet seg med andre følte en større grad av misunnelse. Og jo mer misunnelse de opplevde, jo verre følte de om seg selv.

 

Hvis du føler deg misunnelig på andres liv, må du minne deg selv på dine egne styrker og suksesser. Vurder å føre en takknemlig journal for å hjelpe deg med å fokusere på ditt eget liv og ikke andres liv.

Kast deg ut i det!

Slutt å utsette ting til du føler deg tryggere. Den beste måten å bygge selvtillit på er å kaste deg ut i det. Øv på å møte noen av frykten din som kanskje skyldes mangel på selvtillit. Hvis du er redd for å gjøre deg selv flau eller om du tror at du kommer til å mislykkes, prøv det uansett. Fortell deg selv at det bare er et eksperiment og se hva som skjer.

 

Du vil kanskje lære at det å være litt engstelig eller gjøre noen feil ikke er så ille som du trodde. Og hver gang du gjennomfører noe, kan du få mer tillit til deg selv, noe som til slutt vil forhindre at du tar noen risiko som vil føre til store negative konsekvenser.

Omgås folk som er bra for deg

Legg merke til hvordan vennene dine får deg til å føle deg. Løfter de deg opp eller drar de deg ned? Er de alltid dømmende eller aksepterer de deg som du er?

 

De menneskene du omgås vil påvirke dine holdninger og tanker om deg selv mer enn du tror. Om det er en du omgås som får deg til å bli mer usikker på deg selv og som har en negativ emosjonell påvirkning på deg, så bør du vurdere vennskapet dersom personen ikke er villig til å behandle deg bedre.

Ta vare på kroppen din

Det er viktig for selvtillit og selvfølelse at du tar vare på kroppen din og det er flere grep du kan ta for å ha et godt forhold til din egen kropp:

 

Riktig næring: Når du spiser mat som er bra for deg vil du kunne kjenne på både mestring og en positiv selvfølelse. Du vil også kunne kjenne at du har mer energi, bedre fokus og konsentrasjon.

 

Fysisk aktivitet: Mange studier viser hvordan økt fysisk aktivitet kan booste selvtilliten. Fysisk aktivitet har en stor og positiv påvirkning på den mentale helsen vår.

 

Meditasjon/Mindfullness: Meditasjon og mindfullness kan gjøre deg mer bevisst på deg selv og bidra til å redusere tanker som har en negativ påvirkning på selvtilliten.

 

Søvn: Mangel på nok eller god søvn kan påvirke følelser (humør), kognitive evner og øvrige prestasjoner for å nevne noen. God søvn derimot har man sett at ofte henger sammen med optimisme og selvtillit.

Vær raus med deg selv

Selvmedfølelse innebærer å møte deg selv med raushet og aksept de gangene du gjør en feil eller opplever en tilbakeslag.  Når du tillater deg selv å gjøre feil, vil du bli mer følelsesmessig fleksibel og vil bli bedre rustet til å navigere gjennom vanskelige følelser og utfordringer. Forskere har sett en klar sammenheng mellom selvtillit og vår evne til å være rause med oss selv!

 

En studie fra 2009 som ble publisert i Journal of Personality viser at selvmedfølelse bidrar til mer langvarig og konsekvent selvtillit. Så neste gang du føler at du ikke strekker til, at du ikke fikk til det du ønsket, så husk at det er menneskelig, at det er en del av livet og gi slipp.

Jo bedre vi trives med oss selv,
desto sjeldnere trenger vi å tråkke
ned andre for å føle oss på høyden.

– Odetta Holmes