Om denne siden

Denne nettsiden er utviklet med støtte fra Vestfold og Telemark fylkeskommune, som en del av prosjektet «Best før og etter». Prosjektet er en viktig del av Unge LEVE Vestfolds satsing på selvmordsforebygging i regionen. Målet er å gjøre Vestfold og Telemark et foregangsfylke innen selvmordsforebygging hos ungdom.

Innholdet i foredraget er utviklet i samarbeid med bl.a;  Fagråd for selvmordsforebygging i Vestfold og Telemark, Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS), Nasjonalt senter for selvmordsforskning og -forebygging (NSSF) og LEVE Vestfold. Prosjektleder står imidlertid ansvarlig for alt innhold både i foredrag og på nettsiden.

Prosjektet er utviklet av Veronica Poer og Christoffer Vestli og fikk navnet Best før og etter fordi målet var å gjøre fylket best på forebygging og best på ettervern av etterlatte ved selvmord.

«Selvmord er en folkehelseutfordring. Det er viktig å bryte tabuer og skam både om psykisk helse og om selvmord. Arbeidet som Unge LEVE gjør for åpenhet er av svært stor betydning.

Nettsida, som nå lanseres, formidler viktig kunnskap og informasjon på ett sted. Det gjør at det er enklere å ta kontakt for dem som trenger å snakke med noen. Det gjør også at kunnskap om psykisk er enklere tilgjengelig».

Kjersti Ulriksen
seksjonleder for folkehelse og livsmestring, Vestfold og Telemark fylkeskommune

«Psyktglad gir oss svaret på mange av de spørsmålene dere unge ikke visste at dere hadde. Ikke bare kan dere selv finne frem i jungelen av ulike hjelpetilbud. Informasjonen på denne nettsiden vil i mange tilfeller gi dere de rette verktøyene til å begynne å nøste i hva det er som skjer med dere når ubegripelige følelser og tanker blir et problem i hverdagen. Psyktglad ruster opp den viktigste hjelperen i ditt liv: deg selv.».

Reidar Hjermann
psykologspesialist og tidligere barneombud

VERONICA POER
Prosjektleder og initiativtaker

Veronica Poer har vært med å utvikle og lede prosjektet Best før og etter siden 2017. Hun har vært styremedlem i LEVE Vestfold i tillegg til å sitte i Fagråd for selvmordsforebygging for Vestfold og Telemark. Siden 2019 har hun jobbet  i en deltidsstilling som kommunikasjonskonsulent for LEVE – Landsforeningen for etterlatte ved selvmord.

 

I 2013 mistet hun sin far ved suicid og har siden 2015 arrangert månedlige samtalegrupper for unge etterlatte i regi av Unge LEVE Vestfold og holdt foredrag om å være ung etterlatt for bl.a. Universitetet i Sørøst-Norge (USN), RVTS og interkommunale kriseteam. Poer har også forelest om hvordan man kan støtte barn og ungdom som har mistet nære pårørende på USN.

CHRISTOFFER VESTLI
Initiativtaker

Christoffer Vestli er også etterlatt (2009) og har erfaring som leder i Unge LEVE, styremedlem i LEVE og LEVE Vestfold, i tillegg til å ha bidratt i internasjonalt arbeid innen selvmordsforebygging og ettervern, blant annet gjennom bidrag i boken «Postvention in Action – The International Handbook of Suicide Bereavement Support» (Andriessen m. fl. 2017).

 

I 2017 mottok han LEVEs Ildsjelpris for sitt arbeid for unge etterlatte etter selvmord.