Selvmordstanker
1091
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-1091,bridge-core-1.0.7,,qode-title-hidden,qode_grid_1200,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive
Tanken om selvmord forekommer oftest når en person føler at de har gått tom for løsninger på problemer som virker uunngåelige, utålelig smertefulle og uendelige.

Vi er ulike, både fysisk og psykisk og dette påvirker hvordan vi takler motstand i livet. Ofte deler man ikke hvordan man har det fordi man ikke klarer å se løsninger på det som er vanskelig, eller at man klarer å formidle det. Det kan være veldig sammensatt og ikke alltid én konkret grunn til at man har det vondt. Det er ikke uvanlig å tenke tanker om å ikke ville leve, men for noen slutter det ikke der og de prøver mer aktivt å finne en utvei.

 

Og husk:  – du er ikke alene!

Har du akutte tanker om å ta ditt eget liv?

Dersom du opplever et problem du trenger rask hjelp med, ring 116 117. Da kommer du til nærmeste legevakt.

Du trenger ikke å ha en ferdig løsning for å få det bedre.

 

Ta en dag av gangen. Du må ikke gjøre alt på en gang. Sett deg små mål. Snakk med noen du stoler på. Hvis du er bekymret for at du kan komme til å skade deg selv, eller at du er bekymret for at noen du kjenner kan gjøre det, må du ta kontakt med hjelpeapparatet så raskt som mulig.

 

Når vi har sterk psykisk smerte, er vi ikke så gode problemløsere. Det er vanskelig å tenke muligheter og løsninger, når man står i en intens, emosjonell situasjon, eller livet kjennes tomt og meningsløst. Det de aller fleste trenger er forandring i livet, en utvei, de ønsker ikke å dø. Det er mange som har tenkt samme tanken, som nå lever gode liv.

 

Det du kjenner på er ekte vonde følelser, men tankene dine er ikke alltid sannheten. Verden blir ikke et bedre sted uten deg. De som er glad i deg får det ikke bedre hvis du dør. Noen ganger kan tankene og følelsene være så intenst vonde at vi ikke vet hvordan vi skal kunne få det bedre, men følelser og tanker i seg selv er ikke farlige.

Det er ikke farlig å snakke om selvmordstanker, det kan faktisk redde liv, ditt eller noen andres.

 

Noen ganger blir smertene våre så store at man får tanker om å avslutte livet. Slike smerter kan vise seg på mange ulike måter. For noen er det smerten over å være alene og ensom. For andre er det smerten som følger av å aldri føle seg bra nok i andres øyne. For mange kan det være et tap av noe som betyr mye for oss som er så vondt og vanskelig. Noen kan også oppleve at verden er så tom og meningsløs at de ikke finner noe å holde fast ved i livet.

 

Det er ikke uvanlig å kjenne på slike smerte i løpet av livet og dermed tenke slike tanker. At du har tenkt tanken på å gjøre det slutt betyr ikke at du er i ferd med å gjøre det. Samtidig, for noen stopper det ikke med tanken. De begynner å planlegge detaljer for når og hvordan de skal avslutte livet.

 

Det er viktig å huske på at det du føler nå ikke vil vare evig. Noen ganger kan det føles som om livet aldri vil bli bedre og at ingenting kan løse den situasjonen du er i. Men det vil ikke alltid være slik og du kan få det bedre!

Hvis du sliter med selvmordstanker, er det viktig å gi noen mulighet til å hjelpe deg.

 

Ta sjansen på å fortelle noen om hvordan du har det, hva har du å tape? Ikke sitt alene. For når man sitter alene med tankene er det vanskeligere å tenke i nye baner og se det fra andre perspektiver. Når vi snakker med et annet menneske, er det lettere å se at det finnes håp og mulige løsninger.

 

Si ifra til noen du stoler på, til fastlegen, eller ring til Røde Kors eller en annen krisetelefon. De har god kompetanse, er trent på å snakke med folk som har tanker om å ta livet av seg. De har mye erfaring med slike samtaler, og vet at en samtale kan gi nye perspektiv. De er der for å hjelpe.

Du er ikke alene,
våg å be om hjelp!

Trenger du noen å snakke med?