Hva er psykisk helse?
106
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-106,bridge-core-1.0.7,,qode_grid_1200,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Hva er psykisk helse?

Hva betyr psykisk helse?

Ordet psykisk er avledet av det greske ordet «psukhé» som betyr livsånde og handler om det som puster liv i oss, det som holder oss levende og gir livet glede og mening. I kombinasjon med helse beskriver begrepet hvordan vi forstår, håndterer og gir mening til de utfordringer vi møter i hverdagen.

God psykisk helse er altså en positiv tilstand – ikke bare fravær av sykdom og vansker».

«Psykisk helse er en tilstand av velvære, der individet kan realisere sine muligheter, kan håndtere normale stress-situasjoner i livet, kan arbeide på en fruktbar og produktiv måte og er i stand til å bidra overfor andre og i samfunnet.» 

Begrepet psykisk helse til å beskrive hvordan vi har det – med tankene og følelsene våre. Den fysiske helsen vår beskriver hvordan kroppen vår har det med våre fysiske styrker, belastninger og handikap.

 

Hvis vi har fysiske plager eller skader er det heldigvis vanlig at vi oppsøker lege eller andre profesjonelle for å lindring og helbredelse. Dessverre har stigma (negative holdninger og omtale) knyttet til psykisk helse gjort at mange synes det er belastende å være åpne om behandling og hjelp til å håndtere psykiske plager. Sannheten er at både fysisk og psykisk helse er må tas vare på, på lik linje.

Akkurat som fysisk helse krever den psykiske helsen vår trening, pleie og ivaretakelse. Dette er noe vi ofte glemmer og det er lett å tro at psyken vår er utenfor vår rekkevidde og derfor ikke noe vi kan gjøre noe med.

 

For å ha en sunn og balansert psykisk helse må vi være oppmerksomme på hva vi utsetter psyken vår for og hvordan den påvirkes av både oss og eksterne faktorer.

Noen ganger kan vi oppleve at psykiske plager som ikke behandles,  blir til psykiske lidelser.

Hva er forskjellen på psykiske plager og lidelser?

Ofte tenker vi på psykisk helse som psykisk uhelse og dermed blir det et begrep som ofte forveksles med psykiske vansker og psykisk lidelse. Alle vil i løpet av livet oppleve psykiske belastninger. Det betyr at vi opplever hendelser eller situasjoner som gjør at tankene og følelsene våre får det vondt. Det kan være små og store ting og det kan vare i korte og lengre perioder. Dette kaller vi for psykiske plager og de går som regel over av seg selv. 

Psykiske plager og belastninger

Med psykiske plager mener vi tilstander som oppleves som belastende, men ikke i så stor grad at de karakteriseres som diagnoser. De psykiske plagene eller belastningene er som oftest forbigående og går som regel over av seg selv. Dette er ofte knyttet til situasjoner eller hendelser og kan i øyeblikkelig føles uutholdelig vondt og uten håp om at det vil bli bedre – f.eks hjertesorg.

Psykiske lidelser

Betegnelsen psykiske lidelser brukes bare når bestemte diagnostiske kriterier er oppfylt. Psykiske lidelser omfatter alt fra enkle fobier og lettere angst og depresjonslidelser, til omfattende og alvorlige tilstander som f.eks. schizofreni.
Spekteret av psykiske lidelser varierer fra mild til alvorlig grad, men krever i mange tilfeller profesjonell hjelp

Det er lett å tenke at psykisk eller mental helse og fysisk helse er to helt separate ting, men helsen vår henger sammen. Den mentale helsen vår påvirker den fysiske og omvendt.

 

Har du noen gang vært stresset og kjent hvordan musklene spenner seg, du får hodepine eller vondt i magen? Kanskje du har vært så lei deg at det kjennes ut som en klo i brystet eller at du har vært så glad at det bruser i kroppen eller det kjennes ut som om du har sommerfugler i magen? Alt dette er fysiske reaksjoner på dine tanker og følelser.

For å forebygge og lindre psykisk uhelse må vi inkludere det fysiske. Dette gjelder blant annet fysisk aktivitet, pust og avslapning, søvn og kosthold.

Når vi ikke har det bra kan det oppleves som mer krevende å ta vare på den fysiske helsen. Kanskje du legger seg senere, blir mer passiv og tilbaketrukket og kanskje du spiser mer usunn mat?

 

Vi vet heldigvis ganske mye om kroppen vår og hva den trenger for å være frisk og rask. Men det er også viktig å huske at vi er født med ulike kroppen og ulike sinn og derfor vil vi ha ulike utgangspunkt. Noen vil være naturlige raskere, sterkere og tåle mer enn andre, men vi må alle trene, pleie og ta vare på helsen vår.

I løpet av livet vil vi oppleve å  få sår på knærne og få følelsene våre såret. Det kan hende vi knekker ben eller får hjertet vårt knust. Vi vil oppleve å være så redde at vi får vondt i magen, andre ganger er magen full av sommerfugler. Livet er fullt av oppoverbakker, nedoverbakker, omveier, snarveier, gamle veier og nye veier. Og det er viktig å gå sin egen vei.

 

Livet kommer ikke til å alltid være enkelt, og det er heller ikke meningen. For i det vonde og vanskelige kan det ligge mye læring og styrke, trikset er å finne en måte å leve med det vonde eller vanskelige som vi ikke kan endre og gjøre noe med vi kan.